Vijvers werken beter met een waterontharder

Dit artikel is geschreven voor sandra; specialist op het gebied van vijvers en waterwerken: Ik heb ze met zorg ontworpen en maak ze zelf in mijn schuur, alleen op bestelling. Daardoor bent u verzekerd van een uniek en speciaal voor u vervaardigd kunstwerk. Door hun vorm, hun eenvoud, de gebruikte materialen en de fascinerende beweging harmoniëren mijn waterwerkjes prachtig in de natuurlijke omgeving van een vijver. Of u plaatst ze in een mooie bak of kuip als object, ergens in de tuin of op het terras. De werking van de pompen is effectiever bij zacht water. Je hebt dan geen last van kalkaanslag of corrosie in de pompen. In sommige regio’s in Nederland kunt u daarvoor een waterontharder installeren. Er zijn speciale waterontharders met een magneet of met een cylinder.

Waarom kiezen voor een watershow in de tuin?

Net zoals de vlammetjes in een kampvuur, blijft een zwoele zomeravond lang, de eenvoudige beweging en het steeds weer uitgieten van het water uit de wipjes, een aangenaam en rustgevend schouwspel. Met een bijpassend rustiek klaterend en een zacht onregelmatig tikkend geluid. Ik gaf ze de namen van kleine riviertjes in Nederland omdat ik als watersporter de rust en schoonheid die ik daar vindt associeer met het gevoel dat mijn waterwerkjes oproepen. Water, schoonheid en beweging. Het zijn de ingrediënten voor genoeglijk verpozen bij de vijver en ze werken heel rustgevend en meditatief. Neemt u daar gerust iets bij te drinken!


Hoe werkt dit watersysteem?

De waterwerkjes werken heel erg simpel en dat maakt dat ze heel eenvoudig zelf te plaatsen zijn. Want door die simpele werking doen ze het gewoon altijd! Ze zijn niet heel kritisch in het plaatsen. maar moeten wel “redelijk stabiel” en “redelijk goed” rechtop staan. De losse voet met zware rechte steen maakt dat echter wel heel eenvoudig. De wateraansluiting in de voet heb ik met een gardena-koppeling uitgevoerd. Verder heeft elke voet, en dus elk kunstwerk, een eigen kwaliteits-waterkraan ingebouwd. Daardoor is de watertoevoer naar elk kunstwerkje afzonderlijk heel goed af te stellen. En mocht het pompinlaat filter iets vervuild raken, dan draait u gewoon de kraan wat verder open. Die kraan is echt een vinding! Ook de materialen die ik gebruik zijn zorgvuldig uitgezocht. Ik kies uitsluitend voor mooie, hoogwaardige en duurzame materialen. De produktie doe ik zo “schoon” en milieuvriendelijk mogelijk. Ik werk met blank nieuw koper en messing. Voor het solderen gebruik ik zilverhardsoldeer. Dat blijft mooi en is stevig.

Combineer meerdere waterkunstwerken met elkaar

Door meerdere waterwerkjes te combineren kunt u een wat groter en nóg gevarieerd schouwspel creëren. De gardena-aansluiting maakt het mogelijk eventueel later uit te breiden. Gardena maakt ook splitstukjes. Meerdere waterwerkjes op één pomp is geen punt. Met de kraan in de voet kunt u ze elk individueel regelen. Een waterwerkje heeft op zich maar weinig water nodig. De kleinste vijverpomp zal groot genoeg zijn. Zelf gebruik ik een pomp van 15 watt, die maximaal 600l/uur pompt (afhankelijk van de opvoerhoogte) en die een maximale opvoerhoogte van 1m heeft. (Ca 25 euro bij elke bouwmarkt of tuincentrum.) De kraan in de voet regelt een overcapaciteit weg. Bijkomend voordeel is dat het pomp-inlaat filter niet snel vervuilt omdat daar minder water doorheen stroomt dan waarvoor het ontworpen is. U kunt uw waterwerkje ook aansluiten op een klein afdakje van de pomp die u misschien toch al heeft voor uw vijverfilter, een beekloop, of voor een andere fontein. Het geringe waterverbruik van een waterwerkje zult u in uw beekloop niet merkbaar missen.


Duurzame energie en gezond water met een waterontharder

Als u een 220V aansluiting in de buurt van het waterwerkje bezwaarlijk vindt (de meeste vijverpompen hebben een kabel van minimaal 10 meter) kunt u een pomp op zonne energie overwegen. O.a. te koop bij conrad, bol.com of coolblue. Als uw vijver heel groot is en toch door verdamping regelmatig moet worden bijgevuld, kunt u zelfs de tuinslang gebruiken als wateraanvoer. Uw vijver wordt dan continue, maar heel geleidelijk bijgevuld. Zonnestroom is natuurlijk een hele duurzame energiebron. Een waterontharder is daarnaast ook goed voor het milieu. De pompen gaan bijvoorbeeld langer mee. Doordat de waterhardheid verminderd wordt gaat ook kleding langer mee, hoef je minder schoonmaakproducten te gebruiken en krijg je een minder droge huid na een douchebeurt. Een waterverzachter doet dus veel meer dan alleen zuiveren.